Larb-sallad från norra Thailand med wokad Vegan Mince, kryddig nam jim-dressing, örter, kål och gurka

Thailand

Larb moo Isaan är en klassisk rätt från Laos och norra Thailand. I norra Thailand tillagas den populära rätten med alla sorters kött, bl.a. fläskkött och kyckling. Servera den som en mycket varm och fräsch rätt med massor av ris vid sidan av.

  • 10 Portions

Ingredienser

  • 100 g klibbigt ris
  • 5 stjälkar citrongräs
  • 6 torkade chilifrukter utan kärnor 
  • 200 g små rödlökar
  • 2 knippen koriander
  • 1 knippe mynta
  • 40 ml vegetabilisk olja
  • 800 g Hälsans Kök® Vegan Mince
  • 20 kaffir-limeblad, frysta eller färska 
  • 4 stora torkade röda chilifrukter
  • 2 msk rostat okokt ris 

Nam jim-dressing

Garnering

  • 1 vitkålshuvud 6-700 g 
  • 400 g gurka, skuren i stavar
     
  1. Stek det okokta riset i en torr stekpanna på medeltemperatur i ca 5 minuter tills det är ljust gyllene.
  2. Krossa det rostade riset i en mortel eller blanda till ett grovt pulver.
  3. Häll alla ingredienser till nam jim-dressingen i en mixer och blanda grovt. Smaka av med OSCAR® Rostad Smak krydda, limejuice och socker för att justera smaken av chili.
  4. Skala citrongrässtjälkarna och rödlöken och skär dem så fint som möjligt.
  5. Skölj koriander och myntablad och hacka grovt.
  6. Hetta upp oljan i en wok eller stor panna och stek Hälsans Kök® Vegan Mince på hög värme i 2-3 minuter med kaffir-limeblad och torkad röd chili.
  7. Ta av färsen från värmen och blanda den i en skål med citrongräs, torkad chili, lök och nam jim-dressing. Smaka av.
  8. Blanda med mynta och koriander och lägg upp i 10 små skålar eller tallrikar. Toppa med det krossade okokta riset.
  9. Servera salladen med grovhackad kål och gurkstänger.
     

Tip

  • Råa grönsaker kan användas för att mildra smaken av chili.
  • Nam jim-dressing kan även användas som dipsås/dressing till thailändska rätter.