Grillad zaatar-burgare med grillad paprika, krispig bittersallad och tahinisås

Libanon

Zaatar är en blandad krydda. Innehållet varierar mellan olika familjer och regioner. Basen består dock alltid av timjan och sumak. Denna gröna zaatar är framställd av soltorkad timjan, sumak, rostad sesam, spiskummin och salt. Zaatar kan användas för att krydda kött, fisk och grönsaker. Men den kan även användas som topping på en sallad eller på frukostäggen. Det sägs att zaatar bidrar till att hålla dig fysiskt och psykiskt frisk.

  • 10 Portions

Ingredienser

Zaatar

  • 100 g sesam
  • 100 g timjan
  • 20 g sumak
  • 10 g malen spiskummin
  • 5-10 g salt

Tahini, bassås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 ml tahini
  • 250 ml citronjuice
  • 250 ml vatten
  • 1 tsk salt
  1. Skölj salladen. Grovhacka persiljan.
  2. Skär paprikorna i 3 x 3 cm bitar och blanda dem med salladsblad och persilja till en sallad.
  3. Rosta sesamen i en torr panna tills den är gyllene. Låt svalna.
  4. Finhacka timjan och blanda med sesam, sumak, spiskummin och salt.
  5. Riv vitlöken på den fina sidan av rivjärnet, blanda med tahini, citronjuice, vatten och krydda med salt.
  6. Stek Hälsans Kök® Sensational™ Burger i en varm stekpanna med olja i 3-4 minuter på varje sida tills de når en innertemperatur på 74 °C.
  7. Stek hamburgerbröden i en varm stekpanna med olja i 2 minuter på varje sida. Strö över svartpeppar och pensla med OSCAR® Rostad Smak krydda
  8. Lyft bort hamburgerbröden från pannan och strö över massor av zaatar.
  9. Servera zaatar-burgarna med sallad och tahinisås. 

Tip

  • Prova att tillaga zaatar med en variation av örter och kryddor som t.ex. rökt paprikapulver, citrontimjan och malen koriander.
  • Ersätt hamburgerbröden med tunnbröd.