Tips och Tricks: Fondkoncentrat

Måndag, September 9, 2019

Hur du kan använda OSCAR Fondkoncentrat

 

Kokning: När du gör långkok: Smaka av koklagen med fondkoncentrat. På det sättet kokar du inte bort smaken på köttet, utan bibehåller och underbygger smaken. Du får bästa resultat om du låter köttet svalna i koklagen. Använd 30 ml fondkoncentrat per liter vatten.

Sprängning av kött: Till exempelvis rimmad kalkonbröst eller kalvbringa kan du ersätta en del av saltet med OSCAR fondkoncentrat för att tillföra smak under ”rimma” av köttet.

Sous Vide: Genom att tillaga med vakuum säkerställer du en perfekt tillagning varje gång. Genom att tillsätta fondkoncentrat säkerställer du den koncentrerade smaken omkring materialet, som framhäver smaken.
Tumregel: fondkoncentrat som är lagom till 3% av materialets vikt.

Marinader: Marinering av kött före tillagning ger köttet smak på ett enkelt och bra sätt. Du kan göra en marinad på basis av surmjölksprodukter, olja, vinäger, kryddor och anpassa marineringen till materialet med hjälp av ett fondkoncentrat.

Glasering: Glasering kan användas under processen t.ex. i ugnen eller på grillen. Observera att om du har en sockerhaltig marinad, så blir den lättare vidbränd vid hög värme. Du kan också välja att göra en ”Glaze” som används medan köttet står och vilar.

Smaksättning av färsrätter:  Avsmakning med fondkoncentrat i färsrätter tillför extra köttsmak i t.ex. förlorad hare, köttbullar eller råbiff. Och som avsmakning i soppor och såser
 

 

 

 

 

oscar pisket smoer  oscar pisket smoer  oscar pisket smoer

 

Svampsmör
 

250 g smör
30 ml OSCAR Svampfond, koncentrat
ev. torkat svamppulver


Vispa smöret pösigt och vänd i OSCAR Svampfond.
 Servera antingen direkt till t.ex. bröd eller sparris, eller lägg i folieklädda formar,
kyl och ”knacka” ut och servera till bakpotatis.

 

Hummersmör i rulle


250 g smör
30 ml OSCAR Hummerfond, koncentrat
Skalet av 1 citron, ekologisk
 

Gör smöret mjukt och vänd i hummerfond och citronskal.
Forma en ”korv” på utrullad plastfolie och rulla folien tätt runt smöret. Bind ihop ändarna.
Sätt därefter smöret på kylning tills det är fast.

 

oscar viniagrette  oscar viniagrette  oscar vinaigrette

 

Basdressing olja och vinäger
 

1 dl vinäger (välj vinäger efter den mat du ska servera)
2 dl olivolja
20 g OSCAR fondkoncentrat, valfri
 

 Vispa ner oljan i vinägern och smaka av med fondkoncentrat. 


Prova med bl.a. följande varianter:


 − OSCAR Kycklingfond, kokta ägg, cornichoner och kapris som en kall dressing till ångad kronärtskocka.

− OSCAR Fiskfond, granatäpple, lime och koriander till t.ex. rökt svärdfisk. 

− OSCAR Svampfond, citron, körvel och grovkornig senap til en sallad med stekt svamp.  

− OSCAR Ankfond, salladslök, mirin och mörk sirap till stekt ankhjärta. 

 

 

oscar emulsion  oscar emulsion  oscar emulsion

 

Basmajonnäs
 

3 pastöriserade äggvitor
0,5 tsk salt
2 msk citronsaft
3 dl smakneutral olja
0,5 dl vatten


Du kan också göra dressingar på t.ex. skyr, färskost och yoghurt. Tillsätt t.ex.:


- OSCAR Kycklingfond, curry och mangotärningar till sandwich.
 
- OSCAR Lammfond, spiskummin, vitlök och citron till stekt lammkött.
 
- OSCAR Fiskfond, rom och wasabi till t.ex. rå fisk.
 
- OSCAR Hummerfond, dill och räkor i en brioche”slider”.
 
- OSCAR Kalvfond, pepparrot och senap till t.ex. kokt kalvtunga