Lammlägg i dillsås

med fermenterad morotslinguini
  • 10 portions

Recept och process

Ingredienser

  • 500 g morot (gul och orange)
  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk vassle
  • smör

Bräserat lamm:

  • 10 st lammlägg (baklägg)
  • salt och peppar
  • 5 dl vatten
  • 1 l OSCAR Lammfond, Signature
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 100 g dill, hackad
  • 100 g färsk spenat, hackad
  • 3 st äggulor
  • 1 dl ättikssprit
  • 1 dl socker

Gör så här

Dygn 1:

  1. Skär morötterna till långa smala linguini och lägg dem i en burk med lock.
  2. Blanda vatten, salt och vassle. Häll blandningen över morötterna. Låt stå i ca 5 dygn med locket lite öppet.
  3. Vid servering, värm morötterna i smör tills de är mjuka.

Dygn 5:

  1. Gnid in lammet med salt och peppar. Bryn lammläggen i ugnen vid 250 °C i 15 minuter.
  2. Lägg sedan lammläggen i en form. Fyll botten på formen med vatten och lammfond.
  3. Tillaga lammet i ugnen i 12 timmar vid 70 °C eller tills köttet lätt lossnar från benet.
  4. Ta bort lammfonden från ugnsformen och sila den. Reducera fonden till önskade konsistens.
  5. Fräs smör och vetemjöl i ca 2 minuter på medelhög värme, tillsätt fonden och låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vid servering, blanda såsen med dill, spenat och äggula och smaka av med ättika och socker.