INTERNATIONAL CHEFS DAY

Onsdag, October 10, 2018

Den 20 oktober firar vi den internationella kockdagen. Då sätter The World Association of Chefs' Societies fokus på att lära barn i hela världen vikten av hälsosam mat.  Blir du sugen på att testa några hälsosamma barnvänliga rätter har vi några bra förslag. Här kan du läsa mer om International Chefs' Day och hitta flera spännande barnrätter.

Mama Italias nyttiga köttbullar

Köttbullar:

500 g mager nötfärs

250 g morötter

2 st lökar

1 st vitlöksklyfta

1 st ägg

4 msk mjöl

50 g OSCAR Oxbuljong granulat Ekologisk

0,5 knippa basilika, bara bladen (stjälkarna ska användas sen)

Sås:

2 st rödlökar

2 st vitöksklyftor

1 kg tomater

500 g blekselleri

2 msk olivolja

1 msk honung 

50 ml  OSCAR Grönsaksfond koncentrat Ekologisk

1 dl vatten

färsk timjan

0,5 knippa basilikastjälkar, finhackade

salt och peppar

Gör så här:

  1. Riv morötter, lök och vitlök fint.
  2. Knåda ihop det med nötfärs, salt och buljonggranulat i ett par minuter i en matberedare.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och låt färsen vila 30 minuter innan du formar runda köttbullar med en sked.
  4. Stek köttbullarna gyllenbruna i en stekpanna.

Gör så här:

  1. Skär alla grönsaker grovt och fräs dem i en stekpanna i olivolja.
  2. Tillsätt sedan honung, fondkoncentrat, vatten, timjan och basilikastjälkar och låt det sjuda. Tillsätt eventuellt lite extra vatten, så att det bränns vid.
  3. När grönsakerna är al dente smakar du av såsen med salt, peppar och fondkoncentrat.
  4. Lägg i köttbullarna och låt dem sjuda i såsen de sista 5 till 10 minuterna innan du serverar.