Always open for you

Nestlé deltar i danskt initiativ mot matspill

Tisdag, August 21, 2018

Matspill är en av nutidens och inte minst framtidens största utmaningar. En tredjedel av all mat i världen som producerats för människor går förlorad på vägen från jord till bord. Bara i Danmark kastas varje dag året om nästan 2 000 mat. Det sammanlagda matspillet i Danmark uppgår till 700 000 per år.

Det är något som en rad av landets ledande företag (bland annat Salling Group och Nestlé Danmark), Danmarks största förening mot matspill, Stop Spild Af Mad, och organisationen FødevareBanken nu vill sätta stopp för. Tillsammans lanserar de ett banbrytande partnerskap som under rubriken ”Danmark mot matspill” ska samla danska konsumenter och företag i kampen mot matspillet.

”För Nestlé är matspill en del av vårt DNA. Det var faktiskt därför vi grundades för 150 år sedan, då vi började producera kondenserad mjölk, som är långtidshållbar. På den tiden var det nämligen mycket mjölk som gick till spillo. Och på 1930-talet uppfann vi Nescafé, som baserades på överskottsbönor från Brasiliens kaffeproduktion, som den brasilianska regeringen hade frågat om vi kunde vara med att lösa”, säger Henriette Kjær Schmidt.

I många år har Nestlé arbetat med att minska matspillet på sina nästan 500 fabriker runtom i världen, och Nestlés kunskaper om matspill utnyttjades också, när World Resources Institute för två år sedan i Köpenhamn lanserade världens första gemensamma standard för mätning av matspill.

Nestlé förbinder sig att halvera matavfall genom Consumer Goods Forum

Nestlé och andra medlemmar av Consumer Goods Forum (CGF) har tillkännagivit en resolution om att halvera livsmedelsavfall i sin verksamhet före 2025 jämfört med 2016 och stödja FN: s mål i frågan.

Läs mer om Nestlé i samhället