Makrill med plommonkompott och fänkålssås

  • 10 portions

Recept och process

Ingredienser

  • 20 makrillfiléer
  • smakneutral olja

Plommonkompott:

  • 3 makrillfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 kvist. rosmarin
  • 2 msk rörsocker
  • 10 äggulor
  • saften av 1 citron
  • salt och peppar

Fänkålssås:

  • 1 schalottenlök
  • 50 g smör
  • 1 dl Noilly Prat
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 dl vatten
  • 10 g redning
  • 10 ml OSCAR Fiskfond, koncentrat
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skär rödlöken i båtar och fräs den mjuk i olivoljan.
  2. Tillsätt rosmarin och rörsocker och låt löken karamelliseras helt lätt.
  3. Skär plommonen i båtar och tillsätt dem i den karamelliserade löken.
  4. Låt plommonen bli något mjuka innan du tillsätter citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
  5. Hacka schalottenlöken fräs den i smör.
  6. Tillsätt Noilly Prat, fänkålsfrö och rosmarin, låt det koka ner till hälften och sila spadet.
  7. Tillsätt vatten, redning, fiskfond och grädde, och koka tills du får en krämig konsistens.
  8. Skåra skinnet på makrillen och stek dem spröda på skinnsidan.

Tips: En god bulgursalat smakar gott till den här rätten.