Fisksoppa med kolja och musslor

  • 10 portions

Recept och process

Ingredienser:

2 kg blåmusslor

5 dl vitt vin

500 g koljafilé

vatten

salt

100 g schalottenlök

10 g vitlök

100 g smör

2 ½ l vatten

30 g OSCAR Fiskfond, koncentrat

30 g tomatpuré

2 dl vispgrädde

100 g strimlad purjolök

100 g strimlade morötter

100 g fänkål i tärningar

1 citron

salt och peppar

25 g hackad persilja

 

Aioli:

250 g majonnäs

15 g Dijonsenap

10 g vitlök

saften av 1 citron

ev. hackad persilja

Gör så här:

  1. Bryn grönsakerna i lite olja, ta sedan upp dem och bryn köttet i samma gryta.
  2. Tillsätt tomatpuré och Worcestershiresås, därefter Mörk grundsås och rött vin. Tillsätt de silade grönsakerna och smaka av med salt och peppar.

Potatismos:

  1. Koka potatisen mjuk i vatten med grönsaksbuljong.
  2. Vispa potatis och smör med en handvisp tills moset är luftigt och fritt från klumpar. Vänd sedan ner äggulorna.
  3. Häll köttsåsen i en ugnsfast form eller små portionsformar och täck den med potatismos, som spritsas på med en stjärntyll.
  4. Strö sedan pankoströbröd däröver.
  5. Tillaga din Shepherd’s pie vid 180 grader tills potatismoset har fått en gyllene färg.